Hayrabolu İlçesi Gayrimenkul Değerleme Analizi

Hayrabolu Gayrimenkul Değerleme

Bilge Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. Trakya bölgesi değerleme uzmanı ve danışmanı Salih Gökhan Garip Türkiye’nin Trakya bölgesindeki büyükşehiri Tekirdağ ilinin Güncel Gayrimenkul Değerleme bilgilerini derledi. Raporun Hayrabolu ilçesi gayrimenkul değerleme analizini aşağıda okuyabilirsiniz.

Hayrabolu ilçesinin yüzölçümü 1037 km² olup, Tekirdağ’ın kuzeybatısında kalan ilçenin etrafı, kuzeyinde Kırklareli ili, batısında Edirne ili, güneyinde Tekirdağ merkez, doğusunda Muratlı ilçesi ile çevrilidir. Bölgenin en verimli topraklarına sahip olup il merkezinin kuzey batısında Ergene havzasında, Hayrabolu deresi vadisinde kurulmuştur. Hayrabolu ekonomisi tarıma dayalıdır. Hayrabolu sınırları içerisinde Hayrabolu OSB bulunmaktadır. Hayrabolu ilçesinin nüfusu 2018 yılı itibariyle 32.137 dir.

Hayrabolu, Trakya’nın en eski yerleşim birimlerinden biridir. Türkler tarafından ilk olarak 1357 yılında fethedilmişse de kısa bir süre sonra Roma İmparatorluğu’nca geri alınmıştır. 1368 yılında Sultan I.Murad zamanında ikinci ve son olarak Roma İmparatorluğu’ndan geri alınmıştır. Bu tarihten sonra Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden, özellikle Kayseri ve Sivas dolaylarından seçilen aileler Hayrabolu ve çevresine iskan edilmiştir. Eski adı Chariupolis’tir (Hanri-polis; Rüzgarlı şehir). Bugünkü adı ise ikinci fethinden sonra Hanripol; Hayrı-bol olarak değiştirilmiştir ve günümüze “Hayrabolu” olarak gelmiştir. Bulunan kıymetli tarihi eserlerden, tarih boyunca Makedon, Hun, Avar, Peçenek, Bulgar gibi milletlerin akınlarına uğradığı ve tarihte bu devletlerin bir yerleşim birimi olduğu belirlenmiştir. Türklerin fethine kadar en uzun süre Roma İmparatorluğu’nun sınırlarında kalmıştır.

Konumu itibariyle D-100 Edirne-İstanbul Karayolu üzerine kurulmuş olan İlçe, Tekirdağ İline 54 km, İstanbul İline 200 km, Edirne İline 100 km, Kırklareli İline 60 km mesafededir.

HACILAR KÖPRÜSÜ- HAYRABOLU, Tekirdağ Hayrabolu ilçesinde, Hayrabolu Deresi üzerinde bulunan bu köprüyü Ataullah isimli bir kişi 1800’lü yıllarda yaptırmıştır. Bu köprü sonraki yıllarda yıkılmış, 1861 yılında yeniden yapılmıştır. İlk köprünün kitabesi günümüze gelememiştir. İlçe sınırları içerisinde yer alan Çelebi Sultan Mehmet Camii (Paşa Camii-Caminin yapılış tarihi 1419’dur. ), Güzelce Hasan Bey Camii (1486 yılında II. Beyazıt ‘in damadı Güzelce Hasan Bey tarafından yaptırılmıştır. ), Çarşı Camii (Hasib Bey Camii – 1686-1687) ilçenin kültürel değerleridir.

Hayrabolu ilçesinin Aydınevler, Hisar, İlyas, Kahya Mahalleleri ilçe merkezinde yer almakta olup merkez dışında 48 köy yerleşim alanı bulunmaktadır.

Hayrabolu Gayrimenkul Değerleri

  • Hayrabolu ilçe merkezinin en hareketli noktası Hayrabolu Hükümet Konağı, Hayrabolu Belediyesinin yer aldığı Hayrabolu Meydanıdır. Hayrabolu Meydan tam bir kavşak şeklinde olup Tekirdağ istikametinde Tekirdağ Caddesi, Malkara istikametinde Malkara Caddesi, Uzunköprü istikametinde Uzunköprü Caddesi ve Alpullu istikametinde Alpullu Caddesi yer almaktadır. İlçe genelindeki meydana bakan kısımlar hariç ana arterler ticari yönden düşük yoğunluktadır. Ana artelerin meydana bakan kısımları üzerinde yer alan işyerlerinin 3.000–5.000,-TL/m² arasında işlem gördüğü kira bedellerinin ise 15-20,-TL/m² aralığında olduğu görülmektedir.
  • Hayrabolu İlçesi konut piyasasının en hareketli bölgeleri orta ve alt gelir düzeyine sahip ailelerce tercih edilen Aydınevler, Hisar, İlyas ile Kahya Mahalleleri olup 2+1 daire tipleri 130.000 – 150.000,-TL civarında 3+1 daire tipleri 170.000-2000.000 TL aralığına bulunmaktadır.
  • İlçe merkezi dışında yer alan köy yerleşim alanlarında tarımsal amaçlı kullanılan arazilerinde birim değeri 6-10,-TL/m² aralığındadır.
  • İlçede Hayrabolu Organize Sanayi Bölgesi yer almaktadır. Hayrabolu OSB ilçe merkezine yaklaşık 7 km mesafede yer almaktadır.

Hayrabolu’da 1970’li yılların başından itibaren ilk kez Salih KAYA tarafından üretilmeye başlanan ve adına “Hayrabolu Tatlısı” denilen bir tatlı türü kısa sürede büyük bir üne kavuştu. Ana maddesi peynir olan “Hayrabolu Tatlısı” nın üretiminde kullanılan diğer katkı maddeleri ve üretim aşaması gizli tutuluyor. Tuzsuz taze peynirle yapılan ve tahinin sos olarak kullanıldığı bu özel tatlı Kemalpaşa tatlısına benzer ancak bu tatlının farkı daha çok yumurta kullanılması ve daha büyük olmasıdır.

Hayrabolu OSB

Hayrabolu Organize Sanayi Bölgesi; 1994 yılında kurulan Hayrabolu Organize Sanayi Bölgesi Hayrabolu- Uzunköprü yolu üzerinde ilçe merkezine 7 km mesafesindedir. Hayrabolu Organize Sanayi Bölgesi karma tipte OSB olup 105 ha alan üzerine kurulmuştur. Başlangıçta 100 parsel 5.000 ile 20.000 metrekare olan parseller firmaların talepleri üzerine tevhitler yapılarak 53 sanayi parseline dönüşmüştür. Bölgemize ulaşım Alpullu demir yolu 18 km, Tekirdağ Asyaport 62 km, Tekirdağ Akport 52 km, Çorlu Havalimanı 90 km, D100 karayolu 25 km mesafesindedir.2001 yılında altyapı ihalelerine çıkan Hayrabolu Organize Sanayi Bölgemiz 2004 yılı sonu itibariyle altyapısı tamamlanmıştır. İlk yer tahsisi 2005 yılı içerisinde yapılmış ve Organize Sanayi Bölgemizde üretim başlamıştır..  Bölgede yer alan sanayi imarlı arsaların birim fiyatlarının 50-60,-TL/m² civarında olduğu görülmektedir.

Tekirdağ ilinin Güncel ve Ayrıntılı Gayrimenkul Değerleme Bilgilerini incelemek için linke tıklayın